מירוץ החימוש
 
 
  מירוץ החימוש    
 

 

התחמשותה של ישראל בנשק להשמדה המונית מיום הקמתה ב-1948 ועד היום, ראשית בנשק ביולוגי וכימי, ואחר כך בנשק גרעיני - דחפו את מדינות האזור למירוץ חימוש גם בתחום זה.

הנשק הגרעיני שבידי ישראל יוצר אצל רבים את האשליה של ביטחון, של הרתעה. למעשה הנשק הגרעיני המריץ את המדינות השכנות להצטייד בנשק כימי, המכונה גם "נשק גרעיני לעניים", ולא מדובר בהרתעה אלא במאזן אימה. כיום, מאוימת ישראל על ידי שכנותיה בטילים בעלי ראשי נפץ כימיים: לסוריה ומצרים יש יותר מ-1,200 קני שיגור המסוגלים לפגוע בכל נקודה בארץ. במלחמת לבנון השנייה הוכח כי לישראל אין מענה לטילים "פרימיטיביים" של החיזבאללה, לא כל שכן לטילים של סוריה, מצרים או איראן.

האיום הזה אינו מדומה. כל ראש נפץ כימי ביכולתו לגרום למותם של אלפים. מלחמה בלתי קונבנציונאלית באזורנו עלולה להביא למותם של עשרות אלפי ישראלים ולפציעתם של מאות אלפים, גם אם ישראל תשמור על המונופול הגרעיני. האינטרס של ישראל הוא לפרז את כל המזה"ת מכל נשק להשמדה המוני: אטומי, כימי וביולוגי.

למדינות האזור יש יותר מ-3,000 טילים ופצצות בלתי קונבנציונאליים. והיה ולאיראן תהיה פצצה אטומית זו תהיה הפצצה ה-3,001. מדוע ישראל מבקשת למנוע את הפצצה ה-3,001 או לפרקה תחת להתחיל בפירוק הפצצה הראשונה והשנייה המאיימות כבר כעת ולא בעתיד כלשהו?

כוחה הבלתי קונבנציונאלי של ישראל זהה כמעט לזה הנמצא בידי מעצמה כמו סין, ובכל זאת אין ביכולה להגן על תושביה מפני נשק בלתי קונבנציונאלי תלול מסלול. כוחה העצום של ישראל צריך להיות מנותב לפירוז המזה"ת מנשק זה. זה אפשרי, בר-יכולת פיקוח בדומה למצב שהיה בעיראק בפיקוחו של האו"ם, הנס בליקס ויונסקום. מדובר אמנם בתהליך של שנים אך תוצאותיו הן מיידיות.

 

טבלת הערכה של כמויות וטווחי הטילים שבידי שכנותיה של ישראל

טבלת הערכה של סוגי הנשק להשמדה המונית שבידי מדינות המזה"ת

מפת אתרי הגרעין של איראן

מפת טווח הכיסוי של הטילים האיראניים

מפת טווחי הכיסוי של הטילים הסוריים

מפת טווח הכיסוי של הטילים המצריים

מפת טווחי הכיסוי של הטילים שבידי ערב הסעודית

מפת טווחי הכיסוי של הטילים שבידי ישראל

 

 

מקורות למפות ולטבלאות:

CIA
IRP (Intelligence Resources Program)
CNS, Monterey Institute
IISS
NTI (Nuclear Threat Institute)
FAS and others.

 

חלק ממידע זה הוצג בסימפוזיון שנערך במרכז לחקר הביטחון הלאומי באוניברסיטת חיפה, בנובמבר 2004.

 

* קטע הווידיאו לקוח מתוך הסרט משחקי מלחמה (War Games) מ-1983.

The only winning move is not to play.